Tarihçe

IMG_0001-1024x744

Sivas İli Doğanşar İlçesini Kalkındırma Derneği 1965 yılında Hüseyin Yumuşak, Hasan Kor, Kadir Çığrıkçı, Hasan Başel, Hüseyin Balık, Mustafa Karaman, Mustafa Yavşan,  ismini bilmediğimiz büyüklerimiz ve Doğanşar halkının destekleri ile İstanbul’da kurulmuştur.

O dönemde kuruluş amaçları aşağıda sıraladığımız  maddeler gibi olmuştur:
1-)Elektrik sorunu.Doğanşar’da o dönemde elektrik yoktu.Bu Doğanşarlilar için bir sorun bir eksiklikti.Bu sorunun farkında olan ve bunu kendine bir görev bilmiş büyüklerimiz , Doğanşar sevdalıları bu duruma sessiz kalmadı.Hatta merhum Hasan Kor(Hevükoglu)”Elektriğin Doğanşar’a geldiğini görmeden ölürsem gözüm açık gider.”demiştir.Sonuç olarak bu durum derneğin birinci vazifesi haline gelmiştir.

2-)Yol sorunu. Doğanşar’i Sivas’a bağlayan yolun durumu çok kötüydü. Doğanşar’a araba doğru dürüst gelemiyordu, ancak özel araçlarla özel çabalar ile geliniyordu.Yol araçlar için yetersizdi ve bakıma alınması gerekiyordu.Dernek kurulduğunda ikinci olarak bu sorunu çözmek amaçlanmıştır.

3-)Başlık sorunu , Doğanşar’ın kalkınması vs… Doğanşar’da o dönemde evlenmek isteyen başlık için(düğün masraflarını bu konuya hiç dahil etmiyorum) ya tarlasını satarak ya  hayvanlarını satarak  ya da yüksek miktarlarda borca, maddi sıkıntıya girerek ancak evlenebiliyordu. Bize bu dönemde çok ütopik gelen yüksek başlık paraları o dönemin gayet normal bir uygulamasıydı. Evlenecek kişiyi zorlu günler bekler bir hale gelinmişti. Kısacası evlilik gelecekte   hayalden öteye gitmeyecek bir vaziyet alacaktı.

Aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla geçinen Doğanşar halkı hızla gelişen ve sanayileşen şehirlerin karşısında ekonomik olarak ayakta durmakta zorlanıyordu.(Diğer anadolu kasabalarında olduğu gibi.)Ülke yokluk içindeydi.Kuru ekmeğe talim bir vaziyet almışlardı. Devletin halka yardım edecek ne gücü ne de parası vardı. Bunun için halkın bir şeyler yapması gerekiyordu ki işte dernek bu noktada devreye girebilmek için kuruluş amaçlarından birini de bu yaptı. (Yukarıdaki başlık sorununu da amaçları arasına koydu.)IMG_0003-1024x744Bahsedilen maddeler dernek kuruluş bildirgesinden ve ya yazılı bir belgeden alınmamıştır.O dönem de yaşayan ya da  o dönem hakkında bilgisi olan büyüklerimize danışılarak yapılmıştır.Eksikler elbette var.Gerçek anlamıyla bu konuları araştırmış   ya da bu konular  hakkında bilgi sahibi kişilerin bölümün güzelleştirmesi için yardımlarını bekliyoruz. İletişim menüsü  aracılığıyla iletişime geçebilirler.

NOT:1.Derece bu maddeler düşünülüp Dernek kurulmuş.

IMG_0002-1024x744

Derneğe gelir temini:
Dernek gelir temini için kış aylarında İstanbul Kazablanka Gazinosunda eğlence geceleri  tertip edilirdi .Ayrıca yazın Doğanşar’da Ahmet Ayık Karakucak güreşleri adı altında güreş tertip edilerek gelir temin edilirdi.(Güreşlere giriş ücretliydi.)

Cevapla